Weekend met wisselvalligheid en winst – Nabeschouwing PEiL/PEiK & Spaarne Lente Race

De 4500 meter op de Schie viel voor alle ploegen toch beduidend zwaarder dan de 2000 op de Rottebokaal. Alle ploegen maakten een pas op de plaats betreffende klassementsambities. Tijdens de Spaarne LenteRace wist de Clubacht zich te revancheren door het Mannen8+ veld te winnen, ook de Dames Dubbeltwee nam de winst mee naar de overkant van het Spaarne.

Voor de Clubacht was het vooral een 4500 meter strijd tegen zichzelf. Een goed ritme werd gedurende de race niet gevonden waardoor het rommelig bleef. Een 9e tijd (8e voor de ploegen deelnemend aan de kruithuisbokaal) werd genoteerd in 15.34. Daarmee wordt het octet met beide benen op de grond gezet en lijkt een top-3 klassering aan het einde van het seizoen ver weg. De laatste twee wedstrijden is het vooral zaak om naaste belager Phocas voor te blijven.
De enige remedie om de kater van de PEiL weg te spoelen was een goede tijd op de Spaarne Lente Race neer te zetten. Roeiend met Thomas Bierman (Het Spaarne) op de #6 positie werd het ritme ditmaal wel gevonden. De acht van Hemus viel nog voor de Cruquiusbrug ten prooi en met een zinderende eindsprint eindigde de Amphitrite-Spaarne combinatie met de boeg ter hoogte van de slagman van De Hoop. Winst in het Mannen8+ veld werd daarmee ruim veiliggesteld: 37 seconden voorsprong op nummer 2 De Hoop. Hiermee noteerde de acht een derde dagtijd overall.

Ook voor De Ballenbak ging de zaterdag niet zoals gepland. Door dreigend onweer werd het blok afgelast. De wedstrijdleiding gaf de mogelijkheid om de NOOC H2 ploegen de 450 meter van de PEiK te laten verroeien. ’s Avonds roeien paste niet in de agenda’s van de heren, waardoor er geen resultaat werd neergezet.

De Gespierde Spijkers lieten de 450 meter niet aan zich voorbij gaan. De driestrijd met Proteus-Eretes en Agon had in het voordeel van de Haarlemmers beslecht kunnen worden, ware het niet dat zij moesten uitwijken door een snoek van Agon. Kostbare seconden werden verloren, waardoor op 2 seconden winst werd misgelopen.

Op zondag was het mijnheer de Praeses die samen met zijn partner in het Mix2x veld de strijd mocht aanbinden met een Alkmaarsche-Willem III combi tijdens de Spaarne Lente Race. Ondanks een goede race bleken zij nog opgewassen tegen laatst genoemden. Met een tijd van 18:21 passeerden zij de finish.

Inmiddels waren in Delft De Spetters gestart in het Dames6 veld. Vooral tijdens de laatste kilometers van de race werd veel ingelopen op de concurrentie, waardoor er en nette 7e plek werd genoteerd in 23:35.

Even later was het de beurt aan Buurman om de 4500 meter op de Schie af te leggen. Zij deden dit in 22:15 wat een 10e plek opleverde in de Dames2 poule.

De laatste race van het weekend werd afgelegd door de D2x op het Spaarne. Met de enige tegenstander, Gouda, werd door frisse halen snel afgerekend en daarmee werd de tweede winst van de dag een feit. Na 19 minuten en 53 seconden werd de boegbal over de finishlijn gedrukt, ruim een minuut voor die van Gouda.