Wedstrijdroeien

Wedstrijdroeien

Wedstrijdroeien is de fanatiekste vorm van roeien die je op Amphitrite kunt beoefenen. De heren en dames die écht alles uit hun lijf willen halen wat er in zit zullen de strijd aan gaan met wedstrijdroeiend Nederland om te laten zien dat zij de beste zijn.

Bij wedstrijdroeien geldt een prestatiesysteem op basis van klasserende blikken. Klasserende blikken kunnen worden behaald op 2km wedstrijden met daarbij behorende eisen. Beginnende wedstrijdroeiers starten in het “Beginnelingen”-veld, vanuit daar kunnen zij, op basis van het aantal behaalde blikken, een categorie omhoog.

Licht en zwaar wedstrijdroeien.

Bij wedstrijdroeien wordt onderscheid gemaakt in twee categorieën: zwaar en licht wedstrijdroeien. Aan zwaar zit geen gewicht verbonden. Lichte roeiers, zowel dames als heren, hebben te maken met een grens aan individueel gewicht en dat van de ploeg. Dames mogen individueel maximaal 59 kilogram wegen en mogen als ploeg niet het gemiddelde van 57 kilogram overschrijden. Uitzondering voor de skiff waarin de dame 59 kilogram mag wegen. Heren mogen individueel maximaal 72,5 kilogram wegen en mogen als ploeg niet het gemiddelde van 70 kilogram overschrijden. Uitzondering voor de skiff waarin de individuele heer 72,5 kilogram mag wegen.

Wedstrijdroeien in je eerste jaar.

Speciaal voor eerstejaars wedstrijdroeiers is er het Eerstejaars Klassement. Hierin strijden ploegen in 4 categorieën: EJZ8+ (Eerstejaars Zware 8+), EJL8+ (Eerstejaars Lichte 8+), DEJ8+ (Dames Eerstejaars 8+) en LDEJ4* (Lichte Dames Eerstejaars dubbel4). Het is ook mogelijk om het Eerstejaars Klassement niet te starten: je start dan in het beginnelingen veld.

De Eerstejaars Zware Heeren hebben tijdens de Koninklijke Holland Beker in 2008 het Amphitrite Ej8+ record op hun naam hebben gezet (5:58.94).