Vereniging

Amphitrite

Pas in 1990 werd een studentenroeivereniging in Haarlem opgericht. Tot die tijd waren veel studenten van de Hogeschool Haarlem of elders studerende, maar in Haarlem woonachtige studenten lid van burgervereniging het Spaarne (Heemstede). Omdat een burgervereniging niet hetzelfde kan bieden als een studentenvereniging leefde onder deze groep het idee om een studentenroeivereniging op te richten. Zoals een waardig student betaamd werd er eerst flink overlegd. Op 1 november 1990 was het dan zo ver: de Haerlemsche Studenten Roeivereniging Amphitrite werd opgericht en bij de Kamer van Koophandel ingeschreven.

Geheel volgens roeitraditie werd een naam uit de (Griekse) mythologie gekozen. Amphitrite is immers één van de vijftig Nereïden, de zachtaardige en weldoende helpsters van de zeegodin Thetis. De Nereïden werden voorgesteld als zeemeerminnen en zijnde dochters van Doris en Nereus. In oude geschriften wordt Amphitrite ook wel als de personificatie van de zee genoemd. Poseidon verkoos haar tot zijn vrouw toen zij met haar zusters een rituele dans uitvoerde. Ze weigerde echter en vluchtte.

Het wapen van Amphitrite

Amphitrite en Poseidon.

Poseidon stuurde daarop een dolfijn achter haar aan. Het lukte de dolfijn haar mee terug te brengen. Nadat hij haar huwde, beloonde hij de dolfijn door hem te veranderen in een sterrenbeeld en plaatste hem aan de hemel. Samen met Poseidon kreeg Amphitrite drie kinderen: een zoon (Triton), en twee dochters (Rhode en Benthesikyme).