Voorbeschouwing: Nederlands Kampioenschap Indoor Roeien

Voorbeschouwing: Nederlands Kampioenschap Indoor Roeien

Dames Club4+ tijdens de NKIR in 2015. Photo credits: Bianca Szymanowski

Dames Club4+ tijdens de NKIR in 2015. Photo credits: Bianca Szymanowski

Ergometers zinken en winst in de Sporthallen Zuid is geen garantie op Olympisch goud, maar het Nederlands Kampioenschap Indoorroeien (NKIR) is wel degelijk een waardevol meetmoment. De individuele strijd, de strijd tegen de spanning en uiteraard tegen de rest van Nederland zijn de ingrediënten voor dit jaarlijkse spektakel.
Govert Viergever schreef hier twee jaar geleden een blog over: “Op de NKIR is er niet 1 wedstrijd waarin iedereen om de eerste plek strijdt. Nee, er zijn in ieder veld pakweg 60 individuele wedstrijden aan de gang waar iedereen een winnaar of verliezer kan zijn. Het resultaat heb je zelf in de hand”.

Namens Amphitrite doen er dit jaar 12 deelnemers mee: 2x een DCl4+ en 1x een HCl4+. In principe start iedereen een wedstrijd over 2 virtuele kilometers. Uitzondering hierop zijn de Club4 en Eestejaars-velden. De Club-4 velden zullen gezamenlijk 4 kilometer roeien: degene met de meeste benen pakt hier dan net wat meer meters om de rest van de ploeg te compenseren.

De Lentelichting ‘16 mag het spits afbijten. Coach Yannick ten Velden heeft zijn damesploeg zo ver gekregen om de ‘leukste wedstrijd van het jaar’ te starten. De dames, dit jaar uitkomend in het Eerstejaars C4+-veld, zal hoogstwaarschijnlijk ervaring tekort komen om een gooi naar de titel te doen. Desalniettemin zijn Pieternel Zwart, Nienke Patist, Iris Wolters en Sacha Gevers meer dan gemotiveerd om een goede tijd neer te zetten. Zij zullen om 14:45 uur starten.
Om 15:00 uur zullen zij de Dames Dubbel Vier de benen laten spreken. Aangevuld door Seline Hopman uit de D2x zullen Marieke Jacobi, Lammie Kranendonk en Else Blauw het opnemen tegen een goedgevuld veld. Met 33 inschrijvingen zijn vooral Skøll (5) en Triton (4) goed vertegenwoordigd. Afgelopen tijd hebben de dames vele kilometers gemaakt op de ergometer en dat zal zaterdag zijn vruchten moeten afwerken.
Afsluitend zal de HCl4+ starten. Het zal de eerste vertoning worden in volledig ploegverband voor “Licht tot zwaar bewolkt”. De mannen, grotendeels lichtgewicht, komen kracht te kort om zich bovenin het veld te melden. Ervaring in de ploeg komt vooral van Arthur d’Herbemont: de Fransman roeide 3 jaar geleden de Franse kampioenschappen waarbij hij de C-finale won in de LM4-. Met 33 deelnemende ploegen is ook Skøll (6) in dit veld goed vertegenwoordigd, tezamen met Gyas (6) en Proteus-Eretes (5).  Om 15:30 uur mogen zij de virtuele 4 kilometer afleggen.

Eervolle vermelding is er voor Paul de Jong. Zijn tijd (7.15.2) staat nog steeds als NKIR-record in de boeken in het Aangepast Roeien veld.

Dames Club4
Starttijd – 14:45uur
Deelnemers: Pieternel Zwart, Nienke Patist, Iris Wolters, Sacha Gevers

Starttijd – 15:00
Deelnemers: Seline Hopman, Marieke Jacobi, Lammie Kranendonk, Else Blauw

Heren Club4
Startijd – 15:30
Deelnemers: Maarten Berkhout, Melle Kinkel, Barend Brüggemann, Arthur d’Herbemont

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.