Punten pakken op de Amstel – voorbeschouwing Heineken Roeivierkamp

Punten pakken op de Amstel – voorbeschouwing Heineken Roeivierkamp

Komend weekeinde verandert de Amstel in één grote roeibaan voor de Heineken Roeivierkamp. In de agenda’s van de Club Acht staat het weekend al geruime tijd rood omcirkeld: de eerste punten voor het Kruithuisbokaal zijn te verdienen.

De wedstrijd is gebaseerd op een allround-schaatstoernooi, waarbij de schaatsafstanden slechts voor de helft worden geroeid. Op de zaterdag komen de 2500 en 250 meter aan bod. Mocht het octet na de eerste dag in de top-15 van het veld eindigen wacht hen zondag nog 5000 meter.
Voor de wedstrijdploegen ligt er nog een 750 meter in verschiet, veteranen en clubachten worden hierbij ontzien en slaan deze “net-niet-sprint-maar-we-sprinten-toch”-afstand over.

De pas laat geformeerde acht begon hoopvol aan het seizoen, maar een degelijke 4e plek tijdens The Hour bood geen garantie voor de toekomst. De immer stijgende lijn stokte aan het begin van het kalenderjaar: bootopstellingen werden omgegooid, er werd van slag gewisseld, maar de balans en power in de boot bleef zoekende.

Het was uiteindelijk coach Dick van der Laan die ervoor zorgde dat alle neuzen weer dezelfde kant op stonden: “De mannen hadden peper in hun reet nodig. Er moest discipline komen en het traditioneel lieve, Haarlemse roeien moet plaatsmaken voor agressief roeien. Oorlog op het water, dat is wat ik wil zien. Het ’tempotikken’ zit er inmiddels aardig in, maar er valt nog meer te halen. Of we de eerste dag goed doorbrengen hangt af van de wind. In een boot met nagenoeg alleen maar lichtgewichten zijn we zwaar in het nadeel als we tegenwind hebben.”

Dat de Haarlemse brigade de weg naar boven weer heeft ingeslagen moge duidelijk zijn: de tijden op de ergometer blijven dalen en om te zorgen dat er tijdens de wedstrijden op de Amstel goede resultaten worden neergezet werd zelfs tijdelijk afstand gedaan van alcohol.
Of het genoeg is om beide dagen te mogen starten is lastig voorspellen. Traditioneel bemannen oud-wedstrijdroeiers en de laatste afvallers van de eerstejaars selectie de Club Acht, daarnaast zit het veld vol met verdwaalde veteranen van burgerverenigingen. Veel zal afhangen van de 250 meter: een goede sprint staat garant voor het starten van de 5000 meter, maar met één mishaal kan het hele weekend worden verpest.

Om 11:30 start de Acht aan de 2500 meter, waarna er wordt rondgemaakt voor een boord-aan-boord 250m sprint. De botenwagen zal staan op het terrein van RIC. Mochten zij zich kwalificeren voor de tweede dag zal er op 14:00 de 5000 meter worden verroeid.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.