Goede prestaties eerstejaars, acht handhaaft zich in de top – Nabeschouwing Rottebokaal

De 34e editie van de Rottebokaal vond afgelopen weekend plaats op de baan waar het nooit windstil is. Pas sinds 2013 wordt de Rottebokaal verroeid op de Willem Alexanderbaan in Zevenhuizen, waar dit jaar alle eerstejaars en de clubacht zich mochten opmaken voor de krachtmeting op het water.

Zoals werd verwacht behaalde de Clubacht zonder grote problemen de A-finale. Waar op het 500 meter punt Amphitrite, Skoll en Gyas exact dezelfde tijd noteerden, maakten Gyas en Amphitrite zich al snel los van de rest van het veld. Een passe doble tussen de twee volgde, Gyas mocht nog even het boegballetje ervoor drukken waarna slagman Arthur d’Herbemont het ritme flink omhoog gooide op de laatste 500 meter en zorgde dat er licht tussen de twee boten kwam.
Phocas moest in een pittige voorwedstrijd verstek laten gaan in de A-finale, waardoor een top-4 in het klassement zich nu wel heel duidelijk aftekent: Proteus, Nereus, Laga en Amphitrite. In die volgorde kwamen de boten ook over de finish. Nadat de trage boot op gang werd gebracht mocht rond het 1000 meter punt nog gehoopt worden de Lagaaiers in te rekenen, maar op het middenstuk zakte de kracht weg. De fameuze eindsprint mocht niet baten, het boegballetje werd als 4e over de finishlijn gedrukt. Daarmee gaan er 12 punten mee naar Haarlem voor het bokaal en slaat de acht een gat met de ploegen onder hen.

Ploeg Punten (punten minus slechtste resultaat)
D.S.R. Proteus-Eretes 57 (44)
A.S.R. Nereus 56 (44)
D.S.R.V. LAGA 50 (40)
H.S.R.V. Amphitrite 45 (38)
N.S.R.V. Phocas 33 (31)

Voor De Ballenbak wachtte een pittige time-trial in Heren 2. Als laatste geplaatst in de poule mocht er vooraf niet al te veel verwacht worden. Ternauwernood werd een plek in de B-finale veiliggesteld in een tijd van 04.06. In de B-finale steeg het kwartet boven zichzelf uit. Een strijd tussen Laga en Amphitrite werd in het voordeel van laatstgenoemde beslecht. Slechts 0,17s. was het verschil na 2 kilometer. Stuurvrouwe Nienke Patist had geen longen meer over, maar met een meer dan tevreden gevoel werd teruggekeken op de race. De tijd (08.20) die het kwartet noteerde in de B-finale was in de A-finale goed geweest voor een 2e plek. Hiermee stijgen de heren naar plek #53 en mag er reikhalzend worden uitgekeken naar de Proteus-Eretes in ’t Lang.

De zaterdag verliep qua weersomstandigheden uiterst gunstig. De Willem-Alexanderbaan zou de Willem-Alexanderbaan niet zijn als de wind toch flink zou opsteken. De zondag werd hierdoor ontsierd met het schrappen van vele finales tot gevolg. De Spetters wisten ondanks de flinke wind en nette 6e plek te noteren in Dames 6. Een plek in de A-finale was het gevolg, waarbij de afstand werd teruggebracht van twee naar één kilometer. Skadi wist met grote overmacht het veld te winnen, gevolgd door Okeanos. De dames completeren het imaginaire podium. Met de 3e plek in een tijd van 05.27 wordt de stijgende lijn van de afgelopen weken doorgezet.

Na dichte vlotten, lange wachttijden en onzekerheid en vooral veel overleg tussen wedstrijd- en baancommissarissen mochten de dames van Buurman tegen het einde van de middag eindelijk hun time-trial verroeien. Weer roeiend in de vaste opstelling vlogen de dames de baan over: op het eerste meetpunt werd de snelste doorkomst tijd genoteerd. De rake klappen onder water konden helaas niet tot het einde werden volgehouden, een 9e plek was het gevolg. Daarmee eindigde de dag voor de dames vroegtijdig, B-finales werden geschrapt. Desalniettemin werd er met een goed gevoel teruggeblikt op de race.