Clubacht blijft verassen – Nabeschouwing Skoll Cup

Een grimmig en grijs weekend met heel af en toe wat zon was het decor voor competitieroeiend Nederland. Na de Tilburgse wateren werd er gestreden op de Bosbaan tijdens de Skoll Cup.

Nog voordat de hanen kraaiden waren de dames van Buurman al het water op. Startende tijdens de 2e wedstrijd van de dag moesten zij zien af te rekenen met Njord, Proteus en Nereus. Enigszins stroef begonnen herpakten de dames zich na 500 meter en belandden met 04:30 (achter Njord en Proteus) in de C-finale. Daarin troffen zij wederom Proteus en Nereus. Coach Yannick ten Velden sprak van “een verbetering ten opzichte van de eerste 500 meter in de voorwedstrijd, maar in het laatste gedeelte lieten zij wat liggen”. Ook de finale werd een 3e tijd genoteerd: 04:31. Geheel ontevreden over de wedstrijd zijn de dames niet:  “Met stuurvrouw Anouk van Oss in de boot ging het best lekker. We moeten goed door blijven trainen en zorgen dat we de volgende wedstrijd met z’n 4en goed oppakken”, aldus Nienke Patist.

De Heren Clubacht deed uitstekende zaken voor het klassement. In de voorwedstrijd moesten zij zoals verwacht Proteus voor zich dulden maar bereikten wel de A-finale door de rest van de ploegen in de voorwedstrijd achter zich te houden. Verrassende afwezigen in de A-finale waren LAGA, nummer 3 van het klassement, en Skadi, nummer 5.
Na een trage start wisten de mannen zich vlot te herstellen, en na 500 meter lag het octet op een 3e plek. Proteus was net als in de voorwedstrijd als een duveltje uit een doosje vertrokken en zou de 1e plek niet meer afstaan. De anderhalve kilometer die daarop volgde was het stuivertje wisselen tussen het rood-blauw, Nereus en Phocas: nimmer gaven de mannen meer dan anderhalve seconde op elkaar toe. Slagman Vincent Kuijs gooide het tempo de laatste 250 meter flink omhoog waarmee haal voor haal zelfs werd ingelopen op Proteus. Met het op de Roeivierkamp en op de Head nog soevereine Nereus werd afgerekend en ook de gele brigade uit Nijmegen moest het hoofd buigen. De acht noteerde een 2e tijd van 6:20, minder dan 3 seconden achter de winnaars uit Delft. Daarmee gaan 14 kostbare punten voor het Kruithuisbokaal mee naar Haarlem, dat nu hard op de deur klopt van de top-3.

Op de vroege zondagochtend mocht De Ballenbak aantreden. Met nog wat kleine oogjes hier en daar werd tijdens de voorbespreking besloten om het tempo iets omlaag te gooien tijdens de wedstrijd, waardoor het middenschip van Berend Spruijt en Tijmen de Haan de kracht goed kwijt kon. Goed ondersteund door het internationale duo Fedor Kulikov en Arthur d’Herbemont pakte dat gunstig uit: met een 3e tijd in de voorwedstrijd (04:05) werd een plek in de C-finale veiliggesteld. Hierin nam Argo meteen het voortouw, en volgde de heren (als 3e ingeloot) op gepaste afstand. Een eindsprint zat er niet meer in, desalniettemin werd met 04:06 een keurige 2e plek behaald.

Kort daarop mochten De Spetters revanche nemen voor hun wedstrijd tijdens het NOOC Openingstoernooi. Een niet geheel vlekkeloos verlopen voorwedstrijd (waarin 04:50 werd genoteerd) zorgde ervoor dat de dames in de D-finale terechtkwamen.  Met een wat rommelige start hebben de gemotiveerde dames evengoed een 5e plek behaald. Coach Lammie Kranendonk kon niet anders dan tevreden zijn: “In vergelijking met de wedstrijd in Tilburg zijn de dames met sprongen vooruit gegaan. Waar het teamgevoel eerst nog een beetje miste hebben ze hard gewerkt aan de gelijkheid en samen de boot over de finish getrapt. Dat belooft mooie resultaten voor de komende wedstrijden!”