Historie

De Haerlemsche Studenten RoeiVereniging ‘Amphitrite’ is op 1 november 1990 opgericht door een groep studenten roeiend bij burgervereniging ‘Het Spaarne’. Het is daarmee de oudste studentenvereniging van Haarlem, vernoemd naar Amphitrite; godin van de zee en vrouw van Poseidon.De eerste jaren was Amphitrite nog een ondervereniging van het Spaarne en de Amphitrite leden roeiden dan ook in haar boten. Omdat studenten altijd de neiging hebben tot rare dingen doen en daarnaast ook nogal graag feesten op hun vereniging besloten beide partijen na een paar jaar dat deze vorm van samenwerking niet optimaal was.

oprichtingsakteAkte van oprichting en statuten.

Amphitrite moest op zoek naar iets nieuws. Na enig zoekwerk brachten de barmhartige Haerlemsche katholieken uitkomst en mocht Amphitrite verhuizen naar de Pastorietuin van de Katholieke st Bavo kerk aan de Leidsevaart. Nu is de Leidsevaart gezegend met een bijzonder hoge en stijle kademuur dus ook deze oplossing was niet optimaal. Los van het feit dat een groot feest in de tuin der pastorie natuurlijk ook niet zo wenselijk was.
Bij de gemeente werd al een tijd flink gelobbeyed en in 1994 werd de huidige lokatie aan Het Zuider Buiten Spaarne “tijdelijk” aan Amphitrite toegewezen. Na hier een 40 voet zeecontainer te hebben geplaats kon de vereniging haar nog prille botenbestand eindelijk op een eigen lokatie binnen leggen: een mijlpaal in de historie van Amphitrite. Echt praktisch was een zeecontainer echter niet. Dit bleek maar weer toen de eerste dubbel twee van Amphitrite, de Arie Adams, na een tijdje zo krom als een banaan was omdat deze, door ruimtegebrek, altijd in twee banden aan de wand hing.

In februari 1994 werd Amphitrite lid van de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB). Amper een jaar later was het eerste werd het eerste competitieblik al aan Haarlem uitgereikt: in Delft werd de ‘Proteus-Eretes In ’t Lang’ gewonnen door Fleur Snijders. Nog datzelfde jaar trok Amphitrite, met Michiel Willemse in de lichte skiff, haar eerste wedstrijdblik: op de ‘Martini Regatta’ in Groningen was het het rood-blauw van Amphitrite dat als eerste de finish passeerde. In 1995 werd, met steun van de gemeente Haarlem en de Hogeschool, een echte botenloods neergezet. Deze loods werd op 21 oktober 1995 officieel geopend door Hein Jan van Ogtrop, de pastoor van de St. Bavo, en is de huidige lokatie van Amphitrite. ‘s Avonds vond het eerste gala plaats van de H.S.R.V Amphitrite in toenmalig cafe Laurentz Janszoon Coster aan de Riviervischmarkt.

Bouw loodsBouw van de huidige botenloods aan de Noord-Schalkwijkerweg.

In februari 1997 schonk de Hogeschool een wedstrijdacht aan de vereniging. Deze felrode BBG, waar Duitse damesch nog Olympisch zilver in behaald hadden (Barcelona 1992), was zelfs uitgerust met koolstof riggers. Probleem was wel dat er geen riemen bij zaten en om nou met hout in koolstof riggers te roeien… De dames van de Universiteit Leiden wilde de boot maar wat graag lenen voor de Universiteitswedstrijden en in ruil daarvoor kreeg Amphitrite haar eerste setje koolstof (macon) riemen. Met deze boot en riemen werd dat jaar door de herenclubacht (HCl8+) meteen het Kruithuisbokaal gewonnen. Vlak daarvoor (april 1997) werd in het Overnaedsche4+ veld de overwinning behaald op de prestigieuze Nationale Universiteitsroeiwedstrijd ‘Varsity’.

Sinds 1999 heeft Amphitrite haar eigen georganiseerde wedstrijd: de Amphitrite Jopenrace. Ontstaan uit een traditie van juni 1995, waarbij de Vaders van Amphitrite werden uitgedaagd (door de “Res Non Verba”) voor een fust Jopenbier, word er een Haerlemsche Mijl (1609m) verroeid. Twee jaar later, in het wedstrijdseizoen 2000-2001 ontstond de eerste wedstrijd4+. Zij vielen meteen op door in het Zware Beginnelingen4+ veld te blikken op de 118e Varsity.

Zware Beginnelingen 4+ blikt op de 118e Varsity
Zware Beginnelingen 4+ blikt op de 118e Varsity.

Een jaar later ontstond de 8+ Eerstejaars wedstrijdploeg: de Jonghe 8+. Zij sierden door onder meer de Head of the River en the Heineken RoeiVierkamp te winnen. In datzelfde jaar (2001-2002) schafde Amphitrite haar eerste Empacher aan: de Hermes. In 2003 werd de eerste roeier van Amphitrite uitgezonden naar een wereldkampioenschap: in de categorie aangepast roeien was het Paul de Jong die in een combinatie met Nautilus, Die Leythe, RIC en DDS een zilveren medaille behaalde in Milaan. Een jaar later werd Amphitrite (Giedo van Ekris, Allard Simon) in combinatie met LAGA en Cornelis Tromp Nederlands Kampioen in het Lichte Scull Beginnelingen 4x-. Wat volgde was de selectie voor de bondsploeg van de KNRB in 2004-2005, zowel door roeier (Giedo van Ekris) als coach (Rik Heideman). Tevens werd het eerste internationale blik binnengesleept: in Essen was het de KNRB LSB4x- met die als eerste de finish passeerde.
In dat zelfde jaar werd wederom een prachtige prestatie neergezet: Steven Galema was de eerste roeier van Amphitrite die de SA-status bereikte. Door de Commissie Top Roeien werd het verzoek van Galema om in het buitenland te starten gehonoreerd: op de Henley Royal Regatta verscheen het marineblauw-signaalrood in de Diamond Challenge Sculls.

EJZ08 blikt op de Hollandia       Eerstejaars Zwaar ’08 blikt op de Hollandia.

In 2007 werd de nieuwbouw van H.S.R.V. Amphitrite geopend, waardoor de sociëteit, kleedkamers, douches en keuken zich niet langer in de botenloods bevonden. Inmiddels is Amphitrite dit gebouw al weer ontgroeid, en liggen er plannen klaar voor een nieuwe bouw.