Dames Acht pakt werelduurrrecord | Nabeschouwing: “The Hour”

Dames Acht pakt werelduurrrecord | Nabeschouwing: “The Hour”

dames8-2

Een handjevol achten mocht afgelopen zondag uitmaken wie er met het werelduurrecord roeien vandoor ging. Nereus ging er bij de Mannen met de winst vandoor, Amphitrite veroverde de gouden blikken bij de Dames.

De vlieger “Lichte pikken gouden blikken” ging voor de Amphitrite-Spaarne combinatie helaas niet op. Dat de Nereus Acht er met de winst ervandoor ging mag geen verassing genoemd worden. Vooraf was de zware middengroep torenhoog favoriet, hoogstwaarschijnlijk zou de lichte middengroep beslag leggen op de tweede plek. Het lichte octet van Nereus schreef zich echter last-minute uit, en de strijd om de tweede plek lag weer open.
De lichtgewicht Mannen-8+ Amphitrite-Spaarne combinatie mocht vooraf hopen op een podiumplek, en met het wegvallen van de gewichtsgenoten van Nereus leek een tweede plek een haalbaar doel. Niets bleek minder waar. Al voor het eerste meetmoment werd de Haarlem-Heemstede combinatie ingehaald door Veteranen-B van Het Spaarne, waarin voormalig lid Michael Heezius meeroeide. Laatstgenoemde kon Nereus ook niet bijbenen, maar pakten wel een tweede plek. De strijd om de derde plek bleef van start tot finish wel spannend:  de equipe van coach Dick van der Laan lag slechts twee seconden voor op een tweede veteranen ploeg van Het Spaarne. Elk meetmoment werd er stuivertje gewisseld, maar de veteranen trokken uiteindelijk aan het langste eind. Een eindsprint van 1.41 na bijna een uur roeien mocht niet baten: de Mannen8 kwam minder dan 250 meter tekort om het podium te completeren.

Veteranen-B heeft meer benen in huis dan de Amphitrite-Spaarne combinatie

Veteranen-B heeft meer benen in huis dan de Amphitrite-Spaarne combinatie

“Vooraf hadden we op meer gehoopt”, sprak roeier van de Amphitrite-Spaarne combinatie Maarten Berkhout na afloop. “Ik denk dat we er na deze wedstrijd echt achter zijn gekomen wat voor rol gewicht en kracht speelt in combinatie met het tempo. Het tempo lag rond de 28, wat op zich prima is, alleen konden we de benodigde kracht er niet bij leveren. Conditioneel was dit een prima test, waarvoor we allemaal geslaagd zijn. Het is voordat het begin van het seizoen écht aanvangt zaak om effectieve halen te maken op een wat lager tempo, zeker aan het begin van het langebaanseizoen. Tijdens de Heineken Roeivierkamp en Head of the River moeten we er staan.”

mannen8

Voor de Dames Acht was winst vooraf al zeker. Waar eerder nog afgerekend moest worden met Nereus en Okeanos waren zijn nu de enige inschrijving. Omwille van het wedstrijdelement werd de Dames Acht als laatste weggestart, in de hoop de laatst startende mannenploeg het vuur aan de schenen te leggen.
De Dames Acht legde een grotere afstand af dan de langzaamste veteranen boot, van een inhaalmanoeuvre was geen sprake. Met een afstand van 12.549 (2.26 / 500m.) wisten de dames het uur te volbrengen. Winst in het veld betekend dat er volgend jaar een verplichte deelname is om de titel te verdedigen. Interesse in de wedstrijd is al vanuit meerdere verenigingen getoond, en prolongatie van het werelduurrecord zal ongetwijfeld lastig worden. Desalniettemin staat het werelduurrecord roeien voor dames de het komende jaar op naam van Amphitrite, en staat de behaalde beker in de prijzenkast in de sociëteit.

Slagvrouw Helena Kneppers sprak na afloop over een goed georganiseerde wedstrijd. “Maar ook een slopende wedstrijd. Het voelde wel heroïsch om de laatste paar minuten nog alles eruit te persen wat er nog in zat.”

dames8

Photo credits: Martijn van Oort

 

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.